01.05.2024р. відбувся черговий онлайн-тренінг, організований та проведений відділом інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка, на тему «СКЛАДАННЯ ЗАЯВКИ НА ВИНАХІД АБО КОРИСНУ МОДЕЛЬ» для студентів-магистрів Національного університету цивільного захисту України, який знаходиться в числі лідерів серед вищіх учбових закладів Харкова за кількістю поданих заявок на винаходи та корисні моделі.

Ведучий тренінгу, патентний повірений Стогній Є.С. (ТОВ Компанія «Інвента»), розпочав тренінг з пояснення понять, які стосуються патентування винаходів та корисних моделей.

Перш за все для того, щоб запатентувати винахід/корисну модель треба підготувати та подати до Патентного відомства України (УКРНОІВІ) матеріали заявки на винахід або корисну модель, з метою отримання патенту.

У загальному вигляді заявка на винахід є техніко-правовим документом, який складається з трьох частин:

  • опису, що пояснює винахід,
  • формули винаходу, яка встановлює обсяг прав патентовласника;
  • креслень або інших матеріалів, що роз'яснюють винахід.

 

Опис винаходу чи корисної моделі містить такі розділи:

  • галузь техніки, до якої належить винахід (корисна модель);
  • рівень техніки, де наводяться дані про відомі заявнику аналоги з відокремленням найближчого аналога, який вважається прототипом;
  • суть винаходу (корисної моделі);
  • перелік фігур креслень, якщо на них є посилання в описі;
  • відомості, які підтверджують можливість здійснення винаходу (корисної моделі).

 

Формула винаходу – це коротка словесна характеристика винаходу, яка встановлює обсяг прав, що витікають з винаходу.

Так як поняття – винахід та корисна модель з технічної сторони мають тотожний зміст, то далі під поняттям – формула винаходу – ми будемо  розуміти як формулу винаходу, так і формулу корисної моделі.

 

До формули винаходу пред'являються такі вимоги. Вона повинна:

  • стисло і чітко виражати технічну сутність винаходу, шляхом включення його суттєвих ознак;
  • визначати обсяг охорони винаходу, тобто. вказувати, у чому полягають права власника патенту;
  • служити засобом для встановлення подібності між реально існуючим матеріальним об'єктом та об'єктом винаходу для встановлення факту використання винаходу.

Ознака винаходу - це те, чим один об'єкт винаходу подібний або відрізняється від інших об'єктів. Ознаки, що належать до кількох об'єктів, називаються спільними, а притаманні лише даному об'єкту – відмітними.

Які ознаки вважаються суттєвими?

Суттєвими ознаками винаходу є всі ті, які внесені у формулу винаходу. Суттєві ознаки –  це такі, кожна із яких необхідна, а всі разом взяті, достатні для вирішення задачі винаходу.  Отже, при дослідженні суттєвості тієї чи іншої ознаки, визначальним фактором є задача винаходу.

Загальними або спільними ознаками об'єкта винаходу будуть ті, які має прототип винаходу. Ці ознаки, як відомі, вказуються в обмежувальній частині формули винаходу та є загальними з прототипом, тобто з відомим об'єктом того ж призначення.

Несуттєвими ознаками вважаються такі, кожна із яких може належати, а за деяких умов і не належати предмету, але від цього предмет не перестає існувати як даний предмет, тобто не є необхідними та достатніми для характеристики даного об'єкта.

Формула винаходу має починатися з назви винаходу, яку зазначено в заяві та описі, і складатися з обмежувальної й відмітної частин, які відокремлюються одна від одної виразом «який (яка, яке) відрізняється тим, що...». Обмежувальна частина містить відомі ознаки, що співпадають з ознаками прототипу, а відмітна - нові ознаки, що відрізняють об'єкт від прототипу (тобто відмітні ознаки). При цьому слід мати на увазі, що відрізнятись об'єкт може лише наявністю ознак, а не їх відсутністю.

В практичній частині тренінгу ведучий зупинився на розгляді прикладів написання формули винаходу для різних технічних рішень, тобто для пристроїв, процесів та речовин.

У якості об’єктів для складання формули винаходу на пристрій було обрано такі споживчі речі, як чайний сервіз, кухонне начиння та дров’яна піч для приготування піци.

У якості об’єкта для складання формули винаходу на речовину був розглянутий будівельних розчин для кладки цегли.

У якості об’єкта для складання формули винаходу на процес було наведено технологію випікання хліба.

На закінчення тренінгу ведучий зазначив, що складання формули винаходу є основою для опису винаходу, мета якого надати логічні докази досягнення технічного результату та вирішення задачі винаходу.

Взагалі складання формули та опису винаходу – чудовий тренінг для тих, хто бажає навчитися викладати свої думки  на папері. Як відомо Альберт Енштейн працював три роки в патентному відомстві Австрії, та казав, що завдяки цієї практиці навчився систематизації власних думок.

Тому навчитися складати заявку на винахід стане вам у нагоді при написанні реферату, статті в науковому журналі, дипломній роботі та дисертації на здобуття наукового ступеню.