Відносини, що виникають у зв’язку з набуттям та здійсненням права власності на винаходи (корисні моделі) та промислові зразки в Україні, регулюються Цивільним кодексом України, Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» та Законом України «Про охорону прав на промислові зразки».

Винахід (корисна модель) - результат інтелектуальної, творчої діяльності людини в будь-якій сфері технології.

Секретний винахід (секретна корисна модель) - винахід (корисна модель), що містить інформацію, віднесену до державної таємниці, права на який засвідчуються патентом на секретний винахід (секретну корисну модель).

Промисловий зразок - результат інтелектуальної, творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання.

Набуття права інтелектуальної власності на винахід (корисну модель) засвідчується патентом, права на промисловий зразок - свідоцтвом про державну реєстрацію промислового зразка.

Патент (патент на винахід, патент на секретний винахід, патент на корисну модель, патент на секретну корисну модель) - охоронний документ, що засвідчує пріоритет, авторство і права на винахід (корисну модель).

Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід становить 20 років від дати подання заявки. Якщо заявка подана на підставі міжнародної заявки, строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід обчислюється від дати подання міжнародної заявки. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на корисну модель становить 10 років від дати подання заявки.

Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на секретний винахід та секретну корисну модель дорівнює строку засекречування винаходу або корисної моделі, але не може бути довшим за визначений згідно з цим Законом строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід або корисну модель.

Строк чинності майнових прав на зареєстрований промисловий зразок становить п’ять років від дати подання заявки і подовжується за клопотанням власника промислового зразка на один або більше п’ятирічних строків, за умови сплати збору. Строк правової охорони незареєстрованого промислового зразка становить три роки від дати його доведення до загального відома на території України.

Згідно останніх повідомлень Національного органу інтелектуальної власності (далі – НОІВ) зазначено, що у зв’язку зі встановленням органами, які забезпечують національну безпеку України, системних випадків використання рф технологій для пошуку і нанесення ракетних, авіаційних та артилерійських ударів по об’єктах критичної інфраструктури, суб’єктах господарювання тощо по всій території України, виходячи з положень статті 64 Конституції України, статті 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» та інших актів, що продовжують воєнний стан в Україні, статті 73 Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності, частини шостої статті 14, абзацу першого частини шістнадцятої статті 16, частини 5 статті 171 , частини першої статті 23 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», з метою захисту інтересів держави у сфері оборони і безпеки в умовах воєнного стану, обмежено публікацію відомостей щодо заявок, що можуть містити чутливу інформацію, пов’язану зі сферою оборони та безпеки держави.

Обмеження публікації буде діяти протягом періоду дії режиму воєнного стану та протягом тридцяти днів після його припинення або скасування та застосовано до таких відомостей:

  • (71) ім’я або повне найменування заявника (заявників);
  • (72) ім’я винахідника (винахідників);
  • (73) ім’я або повне найменування та адреса володільця(ів) патенту;
  • (98) адреса та ім’я фізичної або повне найменування юридичної особи, якій надсилається патент, адреса для листування; формула; опис; реферат; головне креслення.

НОІВ наголошує, що після припинення (скасування) режиму воєнного стану відомості щодо заявок, що можуть містити чутливу інформацію, пов’язану зі сферою оборони та безпеки держави будуть опубліковані в офіційному електронному бюлетені «Промислова власність» та доступні на офіційному веб-сайті УКРНОІВІ через Спеціальну інформаційну систему в повному обсязі. Водночас НОІВ наголошує, що охоронні документи та додатки до них будуть містити повну інформацію.

У разі, якщо заявник бажає опублікувати відомості щодо заявки у повному обсязі, або обмежити публікацію визначених відомостей, то необхідно протягом встановленого строку, надати на адресу НОІВ: клопотання про опублікування відомостей щодо заявки в повному обсязі у довільній формі або клопотання про обмеження публікації відомостей щодо заявки у довільній формі, із зазначенням відомостей, публікацію яких заявник бажає обмежити.

Разом з тим, законодавство не визначає, що саме є чутливою інформацією яка пов’язана зі сферою оборони та безпекою держави.

Законом передбачено, що віднесення інформації, яка міститься у заявці, до державної таємниці здійснюється згідно із Законом України "Про державну таємницю" та прийнятими на його основі нормативними актами.

Якщо винахід (корисну модель) створено з використанням інформації, зареєстрованої у Зводі відомостей, що становлять державну таємницю України, чи цей винахід (корисна модель) згідно із Законом України "Про державну таємницю" може бути віднесений до державної таємниці, то заявка подається до НОІВ через режимно-секретний орган заявника чи через компетентний орган місцевої державної адміністрації за місцем знаходження (для юридичних осіб) або місцем проживання (для фізичних осіб). До заявки додається пропозиція заявника щодо віднесення винаходу (корисної моделі) до державної таємниці з посиланням на відповідні положення Закону України "Про державну таємницю".

Експертиза заявки складається з попередньої експертизи, формальної експертизи та, за заявкою стосовно патенту на винахід (секретний винахід), - кваліфікаційної експертизи і проводиться НОІВ відповідно до цього Закону та правил, встановлених на його основі центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності.

Строк, протягом якого може діяти рішення про віднесення інформації, викладеної у заявці, до державної таємниці, встановлюється Державним експертом з урахуванням ступеня секретності інформації. Якщо Державний експерт прийняв рішення про віднесення заявленого винаходу (корисної моделі) до державної таємниці, він визначає коло осіб, які можуть мати доступ до нього, і все наступне діловодство за заявкою здійснюється у режимі секретності.

На підставі рішення про державну реєстрацію винаходу (корисної моделі), секретного винаходу (секретної корисної моделі) НОІВ здійснює державну реєстрацію винаходу (корисної моделі), секретного винаходу (секретної корисної моделі) шляхом внесення до Реєстру відповідних відомостей. Порядок ведення Реєстру і перелік відомостей, що містяться в Реєстрі, визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності. Ознайомлення з відомостями, внесеними до Реєстру, щодо секретного винаходу (секретної корисної моделі) здійснюється з дотриманням вимог Закону України "Про державну таємницю".

Відомості про державну реєстрацію секретного винаходу (секретної корисної моделі) не публікуються.

Володілець патенту на секретний винахід (корисну модель) має право внести відповідному Державному експертові пропозицію про розсекречування винаходу (корисної моделі) чи зміну встановленого ступеня секретності. Державний експерт у цьому випадку повинен розглянути пропозицію і дати письмову відповідь протягом місяця від дати одержання пропозиції.

Права, що випливають з державної реєстрації секретного винаходу (секретної корисної моделі), діють від дати внесення інформації про секретний винахід (секретну корисну модель) до відповідного Реєстру. Використання секретного винаходу (корисної моделі) володільцем патенту має здійснюватися з додержанням вимог Закону України "Про державну таємницю" та за погодженням із Державним експертом.

Виключні майнові права інтелектуальної власності володільця патенту на секретний винахід (секретну корисну модель) обмежуються Законом України "Про державну таємницю" і відповідними рішеннями Державного експерта.

Володілець патенту на секретний винахід (секретну корисну модель) може видати ліцензію на використання його винаходу (корисної моделі) тільки особі, що має дозвіл доступу до цього винаходу (корисної моделі) від Державного експерта.

Отже, питання, що є винаходом (корисною моделлю) створеного з використанням чутливої інформації, яка пов’язана зі сферою оборони та безпекою держави є невизначеним законодавчо.

Всі відповідні заходи та специфіка щодо подачі заявок на винаходи (корисні моделі) та промислові зразки під час воєнного стану в України, можуть бути здійснені фахівцями у галузі права та патентними повіреними нашої компанії з урахуванням останніх повідомлень НОІВІ та в стоки визначені законодавством.